News

Establishment of an international research cluster at the faculty of psychology: Ressentiment and Change Potential in Europe (RECHANGE)

A team of 10 scholars from different SFU branches founded an international research cluster “Ressentiment and Change Potential in Europe (RECHANGE)”.

RECHANGE sets a strategic focus on ressentiment research from a psychosocial perspective to gain insights in how social and political changes affect people psychologically and vice versa how psychic-affective processes determine social and political (trans-)formation processes. Its theoretical-methodical approaches and its empirical work are guided by interdisciplinary collaborations with sociology, history, political science, peace and conflict studies and crossovers such as gender and intersectionality studies.

RECHANGE pursues three objectives:

• To empirically reconstruct ressentiments as psychosocial phenomenon
  • To contribute innovative approaches to ressentiment-theories from an interdisciplinary perspective
  • To develop and implement practice approaches for transforming emotions in conflicts

Head of Research Cluster | Prof. Dr. David Becker (SFU Berlin)
Research Cluster & Communication Manager | Dr.in Sara Paloni

We are currently developing collaborations with the University of Vienna, University of Tel Aviv, University College Dublin and Ulster University Northern Ireland.

We are applying for competitive third-party funding. The cluster supports additional funding applications through the cluster management and the Research Service of the SFU.

If you would like to get in touch with RECHANGE and for further information, please contact the research cluster & communication manager Dr.in Sara Paloni.
T +43-1-798 40 98-683
E sara.paloni@sfu.ac.at

Fakultät für Psychologie
Sigmund Freud PrivatUniversität
Campus Prater, Freudplatz 1, A-1020 Wien

iFEMPOWER: Interactive and mentorship based FEMale emPOWERment in the field of entrepreneurship” .

The 3-year long project is coordinated by Dr. Erzsébet Fanni Tóth at Sigmund Freud University, and is implemented under Erasmus+  programme KA2: Strategic partnership in the field of Higher Education. The project iFEMPOWER seeks to empower female university students to get engaged in self-employment and entrepreneurship especially. The project is starting with an in-depth research on female entrepreneurs in each partner country based on personal interviews and focus groups. This will analyse the current situation and challenges faced by female entrepreneurs. Then an international curriculum for a complex module will be developed by partners gathered from three pillars of the knowledge triangle, i.e. businesses, business support organizations, the academia and universities.

Link: Download ifempower paper now – “Women entrepreneurs in Europe: motivations, challenges and strategies”

Website: https://ifempower.eu/

Mit dem SFU Science Blog eröffnet die SFU ein Forum zur Information, zur offenen Diskussion, zur wechselseitigen Anregung und Bereicherung im wissenschaftlichen Dialog über die Grenzen von Fachdisziplinen hinweg (Februar 2017).

„Die SFU ist eine Erfolgsgeschichte, in der wir nicht nur dem klassischen Geist der Wiener psychotherapeutischen Schulen in den Humanwissenschaften und in der Psychologie einen beachtlichen zusätzlichen Raum geschaffen haben, nicht zuletzt durch unsere Standorte in Österreich, in Frankreich, Deutschland, Slowenien und in Italien, und inzwischen ergänzt durch unsere Fakultäten für Medizin und Jus. Schon in unserem Literaturführer über einhundert Meisterwerke der Psychotherapie war es aber stets ein Anliegen, über die Spezifität der einzelnen Schulen hinaus zu wirken, und einen fächerübergreifenden Diskurs anzuregen.
Auch unser neuer scienceblog soll daher ein Forum sein, in dem auf hohem Niveau ohne Einschränkung auf Fach, Schule oder verwendete Methodik ein Diskurs über die brennenden Fragen unserer Zeit offen geführt werden kann.“
Rektor Alfred Pritz